Történelem: Megtalálták a legrégebbi európai szakácskönyvet

Szeretettel köszöntelek a Történelem klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 707 fő
  • Képek - 107 db
  • Videók - 175 db
  • Blogbejegyzések - 265 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 967 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Történelem klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Történelem klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 707 fő
  • Képek - 107 db
  • Videók - 175 db
  • Blogbejegyzések - 265 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 967 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Történelem klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Történelem klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 707 fő
  • Képek - 107 db
  • Videók - 175 db
  • Blogbejegyzések - 265 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 967 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Történelem klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Történelem klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 707 fő
  • Képek - 107 db
  • Videók - 175 db
  • Blogbejegyzések - 265 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 967 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Történelem klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

Egy 12. századi angol kézirat tartalmazza a legrégebbi ismert európai középkori ételrecepteket, állítja egy új kutatás. Az eddigi legkorábbról ismert receptkönyv az 1290-es években keletkezett.

 

Az élelmiszerek és orvosi kenőcsök receptjeit is magába foglaló kéziratok latin nyelven íródtak, s 1140-ben jegyezte fel az angliai durhami Szent Cuthbert székesegyház szerzeteseinek egyike. Lényegében ez egy egészségügyi kiskönyv lehetett, vagyis mind az étkezésekkel, mind a különböző gyógyítási trükkökkel az ember egészségét igyekeztek javítani. Az eddigi legkorábbról ismert receptkönyv az 1290-es években keletkezett.

A 12. századi kéziratban szereplő legtöbb étel akár egy mai előkelő étterem menüjén is megállná a helyét. Faith Wallis, a kanadai McGill Egyetem középkori történésze lefordított néhány ételkülönlegességet. A téli időszakra ajánlott főtt tyúkot fokhagymával, borssal és zsályával fűszerezve ajánlja a kilenc évszázados recept: a gyömbérrel tartósított tyúkhúst tiszta vízzel (ezt külön kihangsúlyozza) kell lemosni, majd hosszában kis szeletekre feldarabolni. Ezt követően az előre elkészített fűszeres, mézes mártásban kell megforgatni, forró vízben megfőzni, s ismét mézes mártásba tenni, majd egy éjszaka és egy nappal elmúltával már fogyasztható is.

Giles Gasper, a Durham Egyetem Középkori és Kora Újkori Intézetének munkatársa elmondta: „jól látható, hogy ez az étel valóban szezonális lehetett, hiszen a hidegebb hónapokban is előforduló alkotóelemeket tartalmazza, s nem csirkét, hanem tyúkot említ, hiszen a téli évszakban már friss csirkehúst nehezen lehetne találni.”

Majd hozzátette: „a mártásokra tipikusan jellemző a petrezselyem-, zsálya-, bors-, fokhagyma-, mustár- és a korianderízesítés, amely gyaníthatóan mediterrán hangulatot igyekezett kölcsönözni a borús, ködös Angliában.” Az egyik recept szövege külön kiemeli, hogy az étel Poitouból, a mai középnyugat-franciaországi régióból származik, ami mutatja a nemzetközi utazások és információcserék mértékét a középkori Európában.

Bár az ételek zöme ma is elkészíthető, s modern nyelvünknek is megfelelő lenne, ám nem minden gyógykúra volna igazán hasznos. „Néhány kéziratban szereplő kúra kiállta az idő próbáját, ám sok határozottan elbukott, s valószínűleg semmi hatása nem lenne az emberi szervezetre” – egészítette ki a kutató.

 

Címkék: európai szakácskönyvet történelem

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:

Jó szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu